en-Neglebiting

28/09/2021

Hvorfor barn og voksne biter neglene sine

Hvis barnet ditt biter neglene sine, kan du stille deg spørsmål om det er noe som har gått i arv i miljø eller om poden engster seg for noe. Neglebiting er ofte en indikasjon på angst, stress, kjedsomhet eller rett og slett bare en dårlig uvane. 

Uansett grunn bør du oppfordre barnet ditt til å la være å bite neglene sine, og det er viktig at du gjør dette med ytterst varsomhet. Vi ser ofte at neglebiting er ett direkte resultat av stress og angst, derfor er det viktig at vi som foreldre takler "problemet" fra roten og eliminerer det som er bakenforliggende årsak til uvanen, derfra er det mye lettere å snakke til barnet om hva som de uheldige effektene som kan oppstår som følge av periodevis eller vedvarende neglebiting. 

Barnet har gjerne fått denne vanen slik de fanger opp mange andre vaner fra to års alderen, noen suger tommelen, noen lugger i håret sitt, andre piller seg i nesen osv, neglebiting kan også ofte være en forbigående uvane. 

Det viktigste vi foreldre kan gjøre er å observere barnet, gjerne be barnehagen eller andre som er i daglig kontakt med barnet være obs på det, dersom det er stress eller angst som er bakenforliggende så er det viktig å oppsøke god hjelp hos en lege og eliminere de trigger faktorene som gjør at barnet ditt biter neglen og kanskje huden rundt som ett resultat av underliggende stress. 


Neglebiting synes på en mils avstand sies det.

Javel hva så? Hva så om noen biter negler og andre ikke gjør det tenker du. Da er du mest sannsynlig en som ikke biter selv. De fleste voksne som biter negler har gjort det fra de var små, det startet gjerne som en ubevisst handling i barndommen som i voksen alder blomstrer til tide og utide, og især i perioder rundt eksamen, prestasjoner, livshendelser, stress osv så kommer uvanen tilbake med full anmarsj. Mange voksne opplever at det er svært sjenerende og at det svekker følelsen av velvære. Og ikke minst at alle andre kan legge merke til det. Dessverre er det slik at vedvarende biting på og rundt neglen gir en permanent skade på neglebånd, og en kan ofte se at neglens naturlige form er forandret til en mer flat eller "slalåmbakke".


Neglebiting har bestandig vært ett tabu

Og det er selvsagt de som aldri har hatt denne uvanen som har gjort den til en tabu. Det er ikke sosialt akseptert å bite negler, og det er forsåvidt helt greit, for vi piller oss ikke i nesen i offentlighet så hvorfor skulle det å bite negler være greit? Hvis man ser på de kosmetiske / visuelle skadene så vil man forstå at det er ingen som ønsker å utsette kroppen sin for det, men vi mennesker har alle våre uvaner og metoder for å avkoble og avreagere stress og andre ting. Kjenner du noen som biter negler, så kan du i grunn holde deg for god til å komme med bedreviter utsagn, du vet ikke hva som er bakenforliggende eller årsaken til at vedkommende gjør det.


Går du rundt og gjemmer hendene dine?

Det er ingenting å skamme seg over, men om du ønsker en god og effektiv løsning på det så kan det anbefales å legge en forsterkning av gel på naturneglen for å gjenoppbygge negle sengen,  innen kort tid vil dine naturlige negler vokse ut og forhåpentligvis vil det gi en motivasjon til å avstå fra å bite mer :) 


Og igjen, husk vi har alle våre skavanker, noen bærer det synlig mens andre gjør ikke. 


XoXo 

Fayroz

Dashing